Жури

Проф. д-р Михаил Мелтев / ПРЕДСЕДАТЕЛ

Проф. д-р Михаил Мелтев е режисьор и преподавател. За- вършва кинорежисура в НАТФИЗ, специализира кино и телевизионна продукция в САЩ и висш мениджмънт в телевизията в ББС, Кардиф. Работи последователно като режисьор и режисьор-постановчик в Студия за игрални филми “Бояна”, изпълнителен директор на Българската национална телеви- зия, преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски”, Нов български университет – София и в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Автор на публикации за телевизия, европейско аудиовизуално законо- дателство и финансиране на киното, както и на книгите „Телевизията – културна индустрия”, “Телевизионен продуцент”, „Кино и електронни медии“. Бил е председател на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“ и на Съюза на българските филмови дейци, чийто главен секретар е и сега. Режисьор и автор на над четиринадесет документални и четири игрални филма.

Веселина Божилова

Веселина Божилова е родена в Габрово през 1958 г. Завършва Немската гимназия в Ловеч, а след това – журналистика в Софийски университет, специалност „Телевизия“. През 1993 г. специализира „Телевизия“ в ББС, Англия, а през 1995 г. – в Делауеърския университет и Си Би Ес, Филаделфия, САЩ. От 1981 г. живее в Пловдив. Работила е 15 години в Телевизионен център – Пловдив като репортер и редактор. Автор на реди- ца документални филми. Била е редактор на сутрешния блок „Добър ви ден“, шеф на информация.

Един от основателите и главен редактор на Пловдивска об- ществена телевизия през 1996 г. Автор на първото независимо телевизионно предаване „Добър вечер, Пловдив“. През 1996 г. основава сдружението „Медии с човешко лице“. Сценарист, редактор и монтажист на детския сериал „Само за деца“. От 2001 г. работи като кореспондент на БГНЕС, редактор в издателство, главен редактор на няколко сайта като Фактор.бг и Зона.бг (след първите национални), а през 2004 г. основава сдружението „Майки срещу дрогата“. Автор на четири документални книги.

В момента е сътрудник на Дойче веле с репортажи, анализи и коментари с текст и снимки и видео подкаст, който създава сама.

Олга Маркова

Олга Маркова, завършила филология и журналистика, е доктор на кинознанието, работи като критик-изкуствовед и журналист по проблемите на изкуството и културата.

Автор е на десет книги, посветени предимно на киното. Някои от тях като “Ролята на българската култура в световната цивилизация” са преведени на английски и разпространени по българските посолства и културни центрове в света. За двете мащабни книги “Майсторите на Голямото кино” и “Последните мохикани на киното” е удостоена със Златното перо на Съюза на българските журналисти, както и с Постамент със Златен диплом за ярък филмов критик на международния форум “Златен Витяз” в Русия. През 2019 г. излезе третата част от трилогията “Последните остават първи”. Повече от десет години в магистърската програма “Литература, кино и визуална култура” на СУ “Свети Климент Охридски” води курс по тази тема.

В дългогодишната си професионална кариера е работила като редактор в “Информация за чужбина” в БТА, като завеждащ отдел “Изкуство” в течение на четвърт век в Националния седмичник за литература и изкуство “Пулс”, както и като създател и главен редактор на Националния седмичник за об- разование, наука и култура “Аз-Буки”, където е отличена с няколко награди.

Андрей Цветков

Андрей Цветков е роден през 1954 г. в София. От 1978 г. работи в анимационния жанр, отначало като художник-постановчик и аниматор в студия САФ София, а от 2002 г. – като независим режисьор и продуцент. Участва в повече от 30 филма, сред които „Дребосъкът“, „Акватория“ „Черно на бяло“, „Фелиничита“ и много други. Награждаван у нас многократно със „Златен ритон“ , “Джеймисън”, “Златен кукер”, наградата на СБФД, на Филмовата академията и др. Има и престижни международни отличия като наградата на УНИЦЕФ в Анеси, Голямата награда, Балканима, Белград; “Златен витяз”, Мос- ква; Специална награда, МКФ “Кастели анимати”, Дженцано ди Рома и др.

Димитър Стоянович

Димитър Стоянович (р. 1977) е завършил Немската езикова гимназия в София и история в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1999 г. работи като кино и телевизионен сценарист. Автор е на над 30 документални филма, сред които „Неудобният д-р Кръстев“ и „Денят на Независимостта“ (реж. Христо Живков), „Стефан Стамболов“ (реж. Милко Лазаров), „От признателните потомци“ (реж. Стефан Командарев, специалната награда на журито за сценарий на фестивала „Златен ритон“ 2017) и др. Сценарист е на сериалите „Дървото на живота“ и „На границата“ (Голямата награда за сценарий на СБФД 2015), сценарист на игралните филми „Преследвачът“ (реж. Лъчезар Аврамов), „Снимка с Юки“ (реж. Лъчезар Аврамов, Голямата награда на публиката, МКФ София 2019; Наградата за чуждестранен филм, Специалната награда на публиката, МКФ Кастели романи 2019; Наградата на критиката, Специална награда за дебют, “Златна роза” 2019; Голямата награда за игрален филм, за режисьор, за сценарий, МКФ Вестерос 2019; Голямата награда за игрален филм МКФ Ибиса 2020; Голямата награда за дебют, “Златен витяз” 2020 и др.). Главен редактор на сп. „L`Europeo-Bulgaria“.